Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου τον Όμιλό μας επισκέφτηκε ο Ανδρέας Ανδρέου. Ο Ανδρέας είναι ένας μαθητής του Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, τον οποίο γνωρίσαμε στους Διαρσακειακούς Αγώνες.
Αρχικά, ήθελε να μας παρουσιάσει κάποια πράγματα για τη Ρητορική, όμως στο τέλος έφτασε να δίνει ολόκληρη διάλεξη! Έπειτα, του κάναμε κάποιες ερωτήσεις, στις οποίες μας απάντησε με προθυμία και τον κεράσαμε κάποια πράγματα που είχαμε φτιάξει εμείς.
Ύστερα, του παρουσιάσαμε εμείς κάποιες εργασίες που είχαμε ετοιμάσει. Η Αγγελική Λέκκα με τη Λίνα Λύκου έπαιξαν ένα παιχνίδι ρόλων, η Μιχαέλα Μιχαηλίδη και η Σοφία Κοντόζογλου έκαναν εκφραστική ανάγνωση και η Ίρις Ιορδανίδου, η Μαγδαληνή Δήμου και η Ελένη Κουγιουμτζή έκαναν προτρεπτικούς λόγους. Εδώ μπορείτε να δείτε έναν από αυτούς:


''Πείτε «ναι» στις γυναίκες πολιτικούς''
Το θέμα που μου δόθηκε ήταν πείτε «ναι» στις γυναίκες πολιτικούς.
Αρχικά, λέμε «ναι» στην ενασχόληση των γυναικών με την πολιτική , για να επιτευχθεί η αξιοποίηση του συνόλου της κοινωνικής εμπειρίας και του εργατικού δυναμικού. Άλλωστε, οι γυναίκες ξέρουν καλύτερα τα δικαιώματά τους και μπορούν να εργαστούν για την εξάλειψη των διαφυλετικών διακρίσεων. Πρέπει όμως να εργαστούν γενικά για την ισότητα όλων των ανθρώπων.
Λέμε «ναι» στις γυναίκες πολιτικούς, γιατί έχουν την ικανότητα να αγωνίζονται περισσότερο και σε πολλαπλά μέτωπα. Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και στις μέρες μας πολεμούν τις προκαταλήψεις καθημερινά. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη δήλωση πρώην υπουργού, ο οποίος ζήτησε από υποψήφια των Αυτοδιοικητικών εκλογών να εμφανιστεί με μαγιό, για να προωθήσει την υποψηφιότητά της!
Λέμε «ναι» στις γυναίκες πολιτικούς για μια αλλαγή. Θεωρώ μεγάλο μειονέκτημα για τη χώρα μας ότι, ενώ ασιατικές χώρες είχαν γυναίκες πρωθυπουργούς σαράντα χρόνια πριν, η Ελλάδα δεν είχε ποτέ!
Λέμε «ναι» στις γυναίκες πολιτικούς, γιατί είναι φιλόδοξες σε μια εποχή που οι φιλόδοξες γυναίκες θεωρούνται αντιπαθητικές. Εδώ θα κάνω μια σύντομη αναφορά στο πείραμα Χάιντι – Χάουαρντ. Εκεί, δύο ομάδες φοιτητών επέλεξαν ως πιο συμπαθητικό έναν άγνωστο άντρα, παρόλο που είχε τα ίδια προσόντα με μια γυναίκα! Ας θυμηθούμε και μια ρήση που λέει ότι: « Η ερώτηση δεν είναι ποιος θα μου το επιτρέψει, αλλάποιος θα με σταματήσει!»
Κυρίως όμως λέμε «ναι» στους ικανούς πολιτικούς ανεξαρτήτως φύλου!
Κι όπως είπε κι η Βιρτζίνια Γουλφ: «Μάθετε τις γυναίκες να διαβάζουν. Από εκεί και πέρα τίποτα δεν μπορεί να τις σταματήσει!»

Μαγδαληνή Δήμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου